Jaké jsou nevýhody bydlení v bytě


Ačkoliv většina z nás sní o bydlení v rodinném domě, počet lidí žijících v bytech neustále narůstá. To je způsobeno především současným vývojem trhu nemovitosti, který je momentálně ve stavu prudkého růstu. Bohužel, ekonomická situace lidí se naopak zhoršuje, což znamená, že se většinou musí spokojit s horší variantou, než by si přáli. Proč ale lidé volí rodinný dům namísto bytu, pokud mají tu možnost? Důvodů je zde více.

 

většina z nás preferuje rodinný dům

 

Tím prvním je samozřejmě blízkost sousedů. Většina zvláště starších paneláků nemá příliš dobré těsnění mezi jednotlivými bytovými jednotkami, ať už ve vertikálním či horizontálním směru. Důsledkem je, že slyšíte prakticky vše, co se u vašich sousedů šustne, což není rozhodně příjemné. Navíc to platí i obráceně – lidé kolem vás slyší, co doma děláte, a to není zrovna ten nejpříjemnější pocit. Valná většina z nás má zkrátka ráda trochu soukromí, což bohužel byty příliš často neposkytují. Jistě, existují výjimky, ale těm také odpovídá jejich cena.

 

Dále je to fakt, že v podstatě slyšíte vše z venku. To nemusí být zrovna příjemné, pokud máte například pod okny dětské hřiště. Opomenout nemůžeme také fakt, že máte okna jen na jednu, maximálně na dvě strany. Pokud je tedy máte na jih či jihozápad, můžete čekat, že vám tam v létě bude celé odpoledne pražit Slunce, a nebude před ním úniku. Pokud je však máte situovaná na sever, pak budete mít v zimě doma mnohem dříve tmu.

 

starý typ paneláku

 

Problém, který si většina lidí neuvědomuje, jsou i parkovací místa. Ta jsou těžko k sehnání, a to i přesto, že se v podstatě neustále staví nová parkoviště. Pokud tedy máte v rodině například dvě auta, pak počítejte s tím, že nebudete mít v podstatě kde zaparkovat. Nehledě na to, že o Novém roce budou vystavena všem následkům ohňostrojů – a vystřelená petarda dokáže vůz pěkně poškodit. Proto není divu, že mnozí z nás preferují rodinný dům, pokud mají tu možnost.